Μάθε για την Yoga

Ασκήσεις Yoga

H γιόγκα είναι μία από τις αρχαιότερες μεθόδους άσκησης του ανθρώπινου σώματος και πνεύματος. Στοιχεία για την ύπαρξη της υπάρχουν από το 3.000 π.Χ. σε πέτρινες πλάκες στην Ινδία, πολύ πριν αναπτυχθούν γνωστές θρησκείες και δημοφιλείς μορφές γυμναστικής. Η επιρροή από την ινδική φιλοσοφία είναι κάτι παραπάνω από ορατή, άλλωστε η ίδια η λέξη γιόγκα έχει τις ρίζες της από την σανσκριτική λέξη yuj που σημαίνει ενώνω, δεσμεύω. Επομένως, yoga σημαίνει συνένωση, συνύπαρξη, ένωση. Αυτή η ένωση αναφέρεται στην ένωση της ψυχής του ασκούμενου με το Θεό μέσω της διαδικασίας του διαλογισμού.

Ένα από τα πιο σημαντικά και αρχαιότερα συγγράματα που έχουν διασωθεί για τη γιόγκα είναι οι «Γιόγκα Σούτρες», οι οποίες γράφτηκαν από τον γνωστό Ινδό σοφό της εποχής Πατάντζαλι, γύρω στο 200 π.Χ. Ο περίφημος σοφός υποστήριξε ότι η γιόγκα βοηθάει το νου να απομονώσει τους «κυματισμούς» δηλαδή τις σκέψεις, και κατέγραψε όλες τις μέχρι τότε τεχνικές γιόγκα σε 108 «Σούτρες» δηλαδή στίχους σοφίας! Πολλά χρόνια αργότερα, με την έλευση των Άγγλων στην Ινδία αυτή η μαγική στάση ζωής ταξίδεψε και στον δυτικό κόσμο και διαδόθηκε ταχύτατα λόγω των ευεγερτικών ιδιοτήτων της.

Ο ασκούμενος της γιόγκα απολαμβάνει ψυχική ηρεμία, χαλάρωση, συγκέντρωση και εσωτερική γαλήνη καθώς μαθαίνει καλύτερα το σώμα του αλλά και το πνεύμα του. Η σωματικές ασκήσεις της γιόγκα (ασάνες) έρχονται σε τέλεια αρμονία τόσο με τις τεχνικές αναπνοής όσο και με τις διαλογιστικές με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται τέλεια ισορροπία και να απελευθερώνεται ενέργεια σε όλες τις ενεργειακές περιοχές του σώματος.

Σε ποιούς απευθύνονται οι ασκήσεις γιόγκα;

Η γιόγκα απευθύνεται πραγματικά σε όλους καθώς υπάρχουν προγράμματα ήπιας μορφής σωματικής άσκησης για αρχάριους, παιδιά, ακόμα και ευπαθείς ομάδες και άτομα με κινητικά προβλήματα. Ενδείκνυται ιδιαίτερα σε αυτούς που θέλουν να αποβάλλουν το άγχος και το στρες της καθημερινότητας, να μειώσουν τους σωματικούς πόνους στην μέση και τη σπονδυλική στήλη αλλά και να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως αϋπνίες, ημικρανίες και αναπνευστικά προβλήματα.

Πάνω απ’ όλα, γεμίζει με ενέργεια τον ασκούμενο, τον αναζωογονεί και τον βοηθάει να γνωρίσει καλύτερα τον εσωτερικό του κόσμο. Δεν είναι μια μορφή απλής γυμναστικής, είναι μία ολοκληρωμένη προσέγγιση σωματικής και πνευματικής άσκησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διάθεση σου θα ανέβει και θα νιώσεις μοναδική ηρεμία και γαλήνη!

Πηγή: mylivegym.gr