Άσκηση –  Το απόλυτο “όπλο” ευζωίας.

Για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας και να της δίνουμε την ποιότητα που εμείς θέλουμε, δύο είναι οι παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ. Δύο εντελώς διαφορετικά στοιχεία που όμως συνδέονται στενά και αλληλεπιδρούν, με κοινό τους παρανομαστή το άτομο. Δηλαδή εμάς τους ίδιους.

Η σωματική μας υγεία είναι ευάλωτη σε πολλές ασθένειες που προκύπτουν είτε από τη φυσική γήρανση, είτε κυρίως, επειδή εμείς την παραμελούμε θεωρώντας τη δεδομένη.                                                                                 
 
Η ψυχική υγεία μας επηρεάζεται από το στρες και το άγχος της καθημερινότητας και τους υψηλούς ρυθμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής. Δεκάδες υποχρεώσεις και ασχολίες καθημερινά μας στερούν χρόνο από τα αγαπημένα μας πρόσωπα και από δημιουργικές διεξόδους που μας δίνουν χαρά.
 
Είναι αποδεδειγμένο πως τα άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες στρες, έλλειψης ενεργητικότητας και κατάθλιψη, που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Αντίστροφα, πολύ υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για εμφάνιση νοσημάτων παρουσιάζουν τα άτομα που είναι εκτεθειμένα σε στρεσογόνες καταστάσεις.
 
Την εύθραυστη αυτή ισορροπία μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας μπορούμε να τη ρυθμίσουμε εύκολα και δημιουργικά αφιερώνοντας 30-60 λεπτά, από 3 έως 5 φορές την εβδομάδα κάνοντας κάποια σωματική άσκηση της αρεσκείας μας.  Η άσκηση αυτή μπορεί να είναι, περπάτημα ή τρέξιμο, κολύμπι, χορός, ορειβασία, γυμναστική με όργανα ή βάρη, Yoga ή οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης μας είναι ευχάριστη.
 
Μέσω της άσκησης :
1)      Ενδυναμώνουν η καρδιά και οι πνεύμονες που είναι τα πιο σημαντικά ζωτικά όργανα.
2)      Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνοντας ασθένειες όπως διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, μυοσκελετικές  παθήσεις  κ.α. Η άσκηση επίσης βοηθάει στη θεραπεία αυτών αλλά και άλλων παθήσεων.
3)      Αυξάνεται η οστική πυκνότητα αποκρούοντας την οστεοπόρωση.
4)      Διατηρείται  το κολλαγόνο σε σωστά επίπεδα αποτρέποντας τη μείωσή του, δρώντας αντιγηραντικά.
5)      Ενδυναμώνεται το μυϊκό σύστημα χαρίζοντας σφριγηλό και δυνατό σώμα και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση.
6)      Αυξάνεται η ενεργητικότητα και η καλή διάθεση.
7)      Μειώνεται το στρες.
8)      Βελτιώνεται η πνευματική απόδοση και η διαύγεια.
 
Κάνοντας  τη σωματική άσκηση  κομμάτι του εαυτού μας και της καθημερινότητάς μας αποκτάμε ένα ισχυρό όπλο που θα μας βοηθάει να ζούμε καλύτερα για όλη μας τη ζωή.
 
     
 
      Παναγιώτης  Παυτίνος
 Καθηγητής Φυσικής Αγωγής