ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα  τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη στροφή στον υγιεινό τρόπο ζωής των  Ελλήνων και ταυτόχρονα , μέσω γυμναστικής  και καλής διατροφής, προσπαθούμε  όλοι να “φτιάξουμε” ένα καλοσχηματισμένο σώμα.

Στο άρθρο αυτό θα δώσουμε χρήσιμες πληροφορίες για να γίνεται πιο σωστά, στον τομέα της διατροφής, η προσπάθεια αυτή.
Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι στην προσπάθεια αυτή ανταγωνιζόμαστε τον  ίδιο μας τον εαυτό για την  επίτευξη του καλύτερου δυνατού  αποτελέσματος. Χρειάζεται, επομένως, μεγάλη προσοχή στο διαχωρισμό μεταξύ δίαιτας και διατροφής. Μια εξαντλητική δίαιτα σε συνδυασμό με έντονη άσκηση, πιθανότατα δε θα μας οδηγήσει στο επιθυμητό  αποτέλεσμα για τον απλό λόγο ότι θα ξεμείνουμε από “καύσιμα”. Μια προσεγμένη διατροφή θα μας εφοδιάσει με τα απαραίτητα “καύσιμα” για να αντεπεξέλθουμε σε ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής.

Είναι απαραίτητο, επίσης, να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι όταν ένας άνθρωπος ξεκινάει για πρώτη φορά να κάνει σωστή διατροφή , ο οργανισμός του φθάνει έως ένα σημείο που αντιστέκεται στην καύση όλου του σωματικού λίπους. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί η μεγάλη αυτή ποσότητα λίπους ήταν μέρος του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε γιατί ο οργανισμός αμύνεται και προσπαθεί να αποθηκεύσει ένα μέρος ενέργειας. Οπότε χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια στην αρχή έτσι ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να αρχίσει να “διαβάζει” τα νέα δεδομένα.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δε συνίσταται να μπαίνουμε σε διαδικασία αυστηρής διατροφής πάνω από 2 φορές το χρόνο καθώς προκαλείται άγχος και πιθανότατα να επηρεαστεί η νοητική μας κατάσταση.

Βασικά  σημεία

  •       Η προσεγμένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση προκαλεί στον οργανισμό απώλεια λίπους και δημιουργεί πιο πολλές και εμφανείς γραμμώσεις.
  •       Σε πρόγραμμα διατροφής δεν πρέπει να μπαίνουμε πάνω από 2 φορές τον χρόνο (μιλάμε πάντα για αυστηρό πρόγραμμα διατροφής).
  •       Ποτέ μην ελαττώνεις απότομα την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνεις.
  •       Εάν υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι έχεις αργό μεταβολισμό κάνε εξετάσεις για το θυρεοειδή σου πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής.
  •       Καλό είναι να κάνεις εξετάσεις αίματος 1 φορά το χρόνο και να επισκέπτεσαι τον προσωπικό σου ιατρό.
  •       Εάν έχεις αργή απώλεια βάρους είναι προτιμότερο να αυξήσεις την αεροβική σου δραστηριότητα παρά να ελαττώσεις την ποσότητα των θερμίδων.
  •       Εάν χάνεις αμέσως βάρος ελάττωσε την αεροβική και αύξησε την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνεις.
  •       Σε περίπτωση υποσιτισμού και υπερπροπόνησης υπάρχει πιθανότητα να επιβραδύνεις το ρυθμό του μεταβολισμού σου.
  •       Όσο πιο σύνθετη είναι η τροφή σου τόσο θετικότερη είναι η επίδραση για τον οργανισμό σου. Μπορείς να τρως σύνθετες τροφές και χαμηλές σε λιπαρά και πρωτεΐνες.
  •       Μοίρασε σωστά τις ημερήσιες θερμίδες σου με ισορροπημένα γεύματα.

Γιάννης P.B.G
Πηγή: www.sportsmag.gr